Jak się zabrać za tworzenie ogródka warzywnego? Czym nawozić wiosną? Czy to jeszcze czas na przycinanie? A także ciekawostki z alpinarium światowego w Ogrodzie Botanicznym.
Dziś zajmiemy się warzywnikiem i tworzeniem ogródka, w którym samodzielnie siejemy bądź sadzimy rośliny, pielęgnujemy je, by potem zebrać i wykorzystać we własnej kuchni. Jak przekonuje Beata Tokarz ze Studia Zieleni BEA, prowadzenie ogródka warzywnego wcale nie jest trudne:
Za tydzień wrócimy do tematu warzywnika. Pojawią się kolejne podpowiedzi, które przybliżą nas do sukcesu w prowadzeniu tego typu ogródka.
Odwiedzamy ogród Beaty Patrycji Klary w podgorzowskich Ciecierzycach, by sprawdzić w jaki sposób przygotować się do sezonu wiosennego. Właścicielka ogrodu także radzi jakie rośliny można wysiać lub posadzić w doniczkach, by wkrótce wynieść je w plener. Odpowiemy też na pytanie czym nawozić ziemię ogrodową. Mowa też będzie o przycinaniu drzewek takich jak jabłonka czy krzewów, a w szczególności forsycji. Ogród Beaty Patrycji Klary odwiedziła Izabela Patek:
Tydzień temu spacerowaliśmy po alpinarium sudeckim w zielonogórskim ogrodzie botanicznym. Dziś wspinamy się na większe, alpinarium światowe i poszukujemy roślin zwiastujących prawdziwą wiosnę. Moim przewodnikiem jest Sebastian Pilichowski.
Przypomnijmy, że obecnie ogród jest zamknięty dla zwiedzających.