°C

Ogrodowy Zawrót Głowy 29.03.2020

Fot. S. Misiak
 

Jak się zabrać za tworzenie ogródka warzywnego? Czym nawozić wiosną? Czy to jeszcze czas na przycinanie? A także ciekawostki z alpinarium światowego w Ogrodzie Botanicznym.

Dziś zajmiemy się warzywnikiem i tworzeniem ogródka, w którym samodzielnie siejemy bądź sadzimy rośliny, pielęgnujemy je, by potem zebrać i wykorzystać we własnej kuchni. Jak przekonuje Beata Tokarz ze Studia Zieleni BEA, prowadzenie ogródka warzywnego wcale nie jest trudne:

Za tydzień wrócimy do tematu warzywnika. Pojawią się kolejne podpowiedzi, które przybliżą nas do sukcesu w prowadzeniu tego typu ogródka.

Odwiedzamy ogród Beaty Patrycji Klary w podgorzowskich Ciecierzycach, by sprawdzić w jaki sposób przygotować się do sezonu wiosennego. Właścicielka ogrodu także radzi jakie rośliny można wysiać lub posadzić w doniczkach, by wkrótce wynieść je w plener. Odpowiemy też na pytanie czym nawozić ziemię ogrodową. Mowa też będzie o przycinaniu drzewek takich jak jabłonka czy krzewów, a w szczególności forsycji. Ogród Beaty Patrycji Klary odwiedziła Izabela Patek:

Tydzień temu spacerowaliśmy po alpinarium sudeckim w zielonogórskim ogrodzie botanicznym. Dziś wspinamy się na większe, alpinarium światowe i poszukujemy roślin zwiastujących prawdziwą wiosnę. Moim przewodnikiem jest Sebastian Pilichowski.

Przypomnijmy, że obecnie ogród jest zamknięty dla zwiedzających.

Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj przez Facebooka

Polub naszą stronę na Facebooku