°C

Ogrodowy Zawrót Głowy 21.02.2021

Fot. Pixabay
 

Dziś w programie o planach utworzenia w Zielonej Górze trzeciego zespołu przyrodniczo-krajobrazowego. Przyjrzymy się przygotowaniom do wejścia po zimie na ogród. Podpowiemy jak przygotować herbatki z suszonymi owocami i płatkami kwiatowymi. 

We wschodniej części Zielonej Góry może powstać nowy zespół przyrodniczo-krajobrazowy – Źródliska Gęśnika. Rozmowy przyrodników z miastem prowadzone są od dłuższego czasu. Przeszkodą w sprawnym podejmowaniu decyzji jest m.in. różna forma własności działek. – Musimy ochronić występujące na tym terenie cenne i rzadkie gatunki. Przede wszystkim storczyków, ale nie tylko – mówi dr Sebastian Pilichowski z Uniwersytetu Zielonogórskiego. I wskazuje zagrożenia jakie niesie rozbudowa osiedli na tym terenie:

Co to będzie oznaczało dla mieszkańców ustawienie czerwonych tabliczek? Do rozmowy z Sebastianem Pilichowskim wrócimy za tydzień.

Na Ziemi Lubuskiej odwilż. I coraz więcej pokus dla miłośników ogrodów, by wejść na działkę i chociaż się porozglądać. Zielonogórska ogrodniczka Beata Tokarz zaleca, by jeszcze chwilę się wstrzymać i poczekać aż ziemia trochę wyschnie. Teraz można zająć się np. ogrodowymi narzędziami:

 

Ponownie gościmy u Beaty Patrycji Klary, która doradza nam w jaki sposób przygotować herbatki z dodatkiem suszonych owoców i płatków kwiatowych oraz jak wykorzystać w kuchni suszone zioła hodowane w ogrodzie lub na oknie w kuchni.

Z Beatą Patrycją Klary rozmawia Izabela Patek.


REKLAMA


Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj na Facebooku



Polub naszą stronę na Facebooku