Trendy w wielkanocnym wystroju domów i ogrodów, funkcjonowanie centrów ogrodniczych w czasie epidemii oraz inspiracje na wiosenne sadzonki – to tematy dzisiejszego programu.
Dziś Wielkanoc, na początek więc rozmowa o świątecznych trendach związanych właśnie ze świętami. Sprawdzamy jakie roślinne akcenty pojawiają się w tym okresie w domach i w przydomowych ogródkach, a także co przygotowujemy na groby bliskich. A naszym rozmówcą jest Piotr Mucha z Centrum Ogrodniczego w Wilkanowie:
Centra ogrodnicze w regionie oraz szkółki roślin w dużym stopniu postawiły na dostawy produktów bezpośrednio do domów klientów. W niektórych z nich mamy obecnie kilka dróg złożenia zamówienia, a jeśli mamy wątpliwości co do wyglądu zamawianych roślin lub chcielibyśmy dokładniej je obejrzeć, możemy poprosić np. o wysłanie zdjęć. Jak mówi w rozmowie z nami Sabina Krajewska z Centrum Ogrodniczego Zielony Zakątek realizacja zamówień – od ich złożenia, do dostawy odbywa się bez kontaktu osobistego:
Rzeżuchę, rukolę, szczypior, kolendrę i wiele innych ziół oraz warzyw możemy uprawiać w doniczkach na parapecie, balkonie czy tarasie. Nie są wymagające, a przy tym na talerzu będzie smacznie i zdrowo. Jak mówi dr biologii o specjalności botanika Marta Jermaczek-Sitak spod Zielonej Góry, wiosenne sadzonki to również ciekawe zajęcie podczas domowej izolacji spowodowanej pandemią. Dziś pierwsza część poradnika, który przygotowała Renata Wcisło:
Za tydzień w programie będziemy kontynuować wiosenne porady ogrodnicze Marty Jermaczek-Sitak. Pojawią się też nowe tematy.