°C

Czy pamiętamy pachnące masło zrobione przez babcię w maselnicy?

fot. K.Gonera
 

Konew, nastawka, bijak i jaszczyk, to elementy urządzenia znanego jako maselnica czy maśniczka. Wykorzystywano je w gospodarstwach wiejskich do ręcznego wyrobu masła ze słodkiej śmietany. Już w najbliższy czwartek podczas warsztatów w żarskim Muzeum Pogranicza Śląsko – Łużyckiego najmłodsi mieszkańcy miasta będą mieli okazję zaprzyjaźnić się z maśniczką i samemu zrobić masło.

Smak takiego domowego smarowidła jest wyjątkowy, niepowtarzalny i pachnący. O smakach i zapachach z dzieciństwa podczas ulicznej lekcji etnografii z napotkanymi smakoszami rozmawiał Krzysztof Gonera:


- KAMPANIA SPOŁECZNA -

 


Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj na Facebooku



Polub naszą stronę na Facebooku