°C

Co Możemy zrobić żeby ograniczyć marnowanie żywności?

 

Badania pokazują, że w naszym kraju marnuje się prawie 5 mln. ton żywności rocznie. Taka ilość odpadów zanieczyszcza środowisko naturalne.

Z drugiej zaś strony marnowana żywność mogłaby zasilać banki żywności i instytucje charytatywne. Sprzyjają temu zmiany prawne, które nakładają na sklepy o powierzchni pow. 400 metrów kwadratowych zawieranie stosownych umów. Jeśli chodzi o gospodarstwa domowe to prowadzona jest od lat akcja edukacyjna. Co ciekawe, pandemia spowodowała, że rzadziej wychodzimy na zakupy i lepiej je planujemy. Ale problem nadal istnieje i zauważyła go Organizacja Narodów Zjednoczonych.

W dzisiejszym Otwartym Mikrofonie pytamy: co Możemy zrobić żeby ograniczyć marnowanie żywności? Pyta Adam Ruszczyński

Od godz. 12:10 czekamy na Państwa telefony: 68 324 22 55 i 801 327 462, a już teraz na komentarze – Facebooku i Twitterze. 


REKLAMA


Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj na Facebooku



Polub naszą stronę na Facebooku