Flis Odrzański zmierza do Lubuskiego! Już po raz 25. wodniacy pokonają 414 kilometrów na wodzie, płynąc od Ścinawy aż do Szczecina. Na trasie jest m.in Bytom Odrzański, Nowa Sól i Cigacice i Krosno Odrzańskie. W trakcie flisu zaplanowano także spotkania z mieszkańcami, odbędą się one w Będowie, Gostchorzu i Nietkowie.
Jak mówi Tomasz Włoch, który współorganizuje wizytę flisaków w Cigacicach, jest to także niebywała okazja by poznać dawny sposób budowania tratwy.
Flisacy wpłyną do Cigacic w piątek około godziny 17.00. Mieszkańcy przygotowują dla nich niespodziankę, ucząc się pieśni flisackiej. – Zachęcamy wszystkich, by przyłączyli się do naszej wspólnej zabawy – dodaje Włoch.
To nie koniec atrakcji. Tego dnia będzie można także uczestniczyć w warsztatach zielarskich, na które zaprasza Damian Danak ze Stowarzyszenia Inicjatyw Proludzkich „Entropia”.
W ciągu dnia zaplanowano także bazar, na którym swoje produkty i wytwory proponują lokalni wystawcy.
W ramach akcji „Lubuski Rarytas’, której inicjatorem jest Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, będzie można spróbować szarpanej wołowiny i kabaczków z kozim serem. Autorzy zdradzą także swoje lokalne receptury na wspomniane specjały. Jak mówi dyrektor centrum Jacek Urbański to doskonała okazja by wypromować lokalnych przedsiębiorców, ale także pokazać oryginalne receptury.
W Cigacicach będzie można spróbować szarpanej wołowiny oraz kabaczków z kozim serem.
W ramach Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego zarejestrowanych jest około 200 producentów, którzy zajmują się wytwarzaniem regionalnych przetworów i wyrobów. W ramach akcji „Lubuskiego Rarytasu” lokalni producenci będą się promować m.in w pałacu w Solnikach, następnie pod pałacem w Żaganiu będzie można spróbować pierogów w różnych odsłonach, a na koniec w Niedźwiedziu poznamy przepisy na potrawy z runa leśnego.
Posłuchaj relacji: