°C

Zabraknie piekarzy i cukierników? W „gastronomiku” o problemie zanikających zawodów

fot:B.Nowosielski UM
 

Czy na rynku pracy zabraknie piekarzy i cukierników? W gorzowskim gastronomiku zainteresowania zawodem piekarz właściwie nie ma, z cukiernikami jest lepiej. O problemie zanikających, choć wciąż bardzo potrzebnych zawodów, rozmawiali dziś nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych, lokalni przedsiębiorcy i przedstawiciele Lubuskiej Izby Rzemiosła.

– Musimy odczarować postrzeganie obu tych zawodów – mówi Seweryn Wesołowski, kierownik szkolenia praktycznego w „gastronomiku”

O potrzebie szkolenia kolejnych pokoleń piekarzy i cukierników mówią przedsiębiorcy. Część jest w stanie od razu zatrudnić wykwalifikowanych pracowników. – Młodzi ludzie mają mylne pojecie o pracy piekarzy czy cukierników w dzisiejszych czasach, tymczasem wiele piekarni wprowadza coraz bardziej nowoczesne technologie – mówi lubuski przedsiębiorca Adam Lubocki:

– Piekarz i cukiernik to zawody, które były i zawsze będą potrzebne – dodaje Seweryn Wesołowski:

Tymczasem gorzowski gastronomik może pochwalić się sporymi sukcesami młodych cukierników. W tegorocznym, ogólnopolskim turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik, dwie uczennice gorzowskiej szkoły zdobyły dwa pierwsze miejsca.


REKLAMA


Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj na Facebooku



Polub naszą stronę na Facebooku