Po wielu miesiącach starań sześciu lubuskich producentów produktów regionalnych otrzymało certyfikat Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. To swego rodzaju znak towarowy przyznawany od połowy lat 90 przez specjalną kapitułę oceniającą jakość europejskich produktów regionalnych.
– Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego to bardzo prestiżowe wyróżnienie, które otrzymują producenci towarów najwyższej jakości – mówi Arkadiusz Dąbrowski z lubuskiego Urzędu Marszałkowskiego:
Jacek Urbański, dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, podkreśla, że nasz region ma się czym chwalić, bo na ministerialnej liście produktów regionalnych jest już ponad 80 pozycji z województwa lubuskiego. Jego zdaniem, wiele z tych produktów zasługuje też na znak jakości Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego:
Jacek Urbański zaznacza, że pierwsze lubuskie produkty regionalne mogły otrzymać certyfikaty Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego już w zeszłym roku, jednak całą procedurę pokrzyżowała pandemia koronawirusa:
Dodajmy, że producenci, którzy jako pierwsi w naszym regionie otrzymali certyfikaty Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, zajmują się produkcją soków z jabłek, serów owczych i kozich, a także wyrobów z dziczyzny i ryb. Szczegółową listę wyróżnionych można znaleźć na stronie internetowej www.lubuskie.pl.