°C

Lubuskie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Fot. A. Steciąg
 

Już wkrótce w wybranych miejscach w naszym województwie będzie można zobaczyć szyldy z charakterystyczną czapką kucharską i dwoma sztućcami. To znak jakości przyznawany miejscom promującym i dbającym o kulinarne dziedzictwo regionu.

Województwo lubuskie przystąpiło właśnie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jak podkreśla obecny dziś w Zielonej Górze Niclas Fjellstrom, europejski koordynator tej sieci, Lubuskie to kolejny region w naszym kraju, który będzie mógł korzystać z tej marki.

– Chcemy w ten sposób promować w całej Unii Europejskie lokalne produkty i unikalne potrawy z Polski – dodaje:

 

Z przystąpienia województwa lubuskiego do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego cieszy się wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Jak mówi, pomoże to w rozwoju turystycznym regionu i wypromowaniu go w Europie:

 

Jak zaznacza Stanisław Tomczyszyn, województwo lubuskie ma potrawy i tradycje kulinarne, którymi może się chwalić w Europie:

 

Dodajmy, że województwo lubuskie jest 11 regionem w Polsce, który przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W całej Europie w sieci jest ok. 30 regionów.

 

 


- - - OGŁOSZENIE REDAKCJI - - -


Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj przez Facebooka

Polub naszą stronę na Facebooku