°C

Pączki, faworki, ciasta – jemy dziś bez wyrzutów sumienia

Fot. Pixabay
 

Dla wielu osób jest to dzień, w którym można sięgać po słodycze bez wyrzutów sumienia. Pączki, faworki oraz ciasta - każdy decyduje się na coś innego. Tłusty czwartek to także czas wzmożonej pracy w piekarniach i cukierniach.

Danuta Biczyńska, cukiernik z Zielonej Góry, mówi, że tradycyjnie największym zainteresowaniem cieszą się pączki z nadzieniem różanym:

Aleksandra Majsterowska, dietetyk kliniczny, mówi, że w tłusty czwartek można pozwolić sobie na więcej słodyczy, jednak osoby, które maja problemy zdrowotne, powinny kontrolować liczbę zjedzonych pączków:

Lubuszanie mówią, że tłusty czwartek jest dla nich wyjątkową tradycją:

Istnieje przesąd, że kto nie zje pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło w życiu, dlatego wszystkich zachęcamy do świętowania tej tradycji.


- - - OGŁOSZENIE REDAKCJI - - -


Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj przez Facebooka

Polub naszą stronę na Facebooku