°C

Zjemy dziś ok. 100 milionów pączków. To Tłusty Czwartek

Fot.Pixabay
 

Dziś tłusty czwartek. Choć ten zwyczaj sięga starożytnej Europy, to w znanej dzisiaj formie pojawił się w średniowieczu. W przeszłości koniec karnawału był czasem najadania się na zapas przed nadchodzącym postem. Tłusty czwartek jest pierwszym dniem ostatniego tygodnia przed Wielkim Postem.

W staropolskiej tradycji okres ten nazywano zapustami lub mięsopustem. Zanim upowszechniły się pączki w tym okresie zajadano się głównie potrawami z mięsa, stąd nazwa „karnawał”. „Z włoskiego ta nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza pożegnanie z mięsem, które było produktem luksusowym i pożądanym” – mówi rekonstruktor kulinarny Adrian Ordakowski. Wielki Post oznaczał też rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, między innymi jajek oraz mleka.

Dziś zjadamy głównie pączki

Ta przekąska znana była już w starożytnym w Rzymie, wtedy jednak, podobnie jak w średniowieczu nadziewano ją mięsem lub tłuszczem. Słodkie pączki pojawiły się później w krajach arabskich i stamtąd zawędrowały na europejskie stoły. Pierwsze wzmianki o pączkach na słodko w Polsce sięgają XVII wieku. Pączek ze staropolskich przepisów to ciasto bez drożdży ze słodkim nadzieniem. „Mamy wersje z migdałami i mamy wersję z cukrowaną kolendrą” – mówi Adrian Ordakowski. Potrawa jedzona w ostatnie dni karnawału miała być wykwintna, dlatego w pączku łączą się składniki luksusowe: tłuszcz, cukier oraz przyprawy korzenne.

igrafika 20190227 03 1 Polskie Radio Zachód 16 lipca 2020

⬆ Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają – według ludowych wierzeń – zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi – 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.

Poza pączkami na koniec karnawału przyrządzano też mięsne zupy, pieczenie, pasztety oraz „torty”. „Tort tak naprawdę nie był słodkim deserem. W przepisach znajdziemy tort szpikowy, wykonany z dodatkiem szpiku kostnego oraz tort cielęcy z dodatkiem cielęciny” – powiedział Adrian Ordakowski.

Sama tradycja ucztowania w ten konkretny dzień wywodzi się z Małopolski i sięga XVI wieku. Wtedy w wielu miastach oprócz ucztowania urządzano też huczne zabawy, wśród nich na przykład „babski comber” na krakowskim rynku. Dziś prawie połowa Polaków deklaruje, że w ten dzień zje pączka lub inną słodką przekąskę. W ubiegłych latach w tłusty czwartek w Polsce zjadano około 100 milionów pączków.

 

REKLAMA

Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj przez Facebooka

Polub naszą stronę na Facebooku