°C

Ogrodowy Zawrót Głowy 7.10.2018

Fot. S. Misiak

W tym wydaniu programu rozmawiamy o astrach w jesiennym ogrodzie. Sprawdzimy jakie rośliny zapewnią, że ogród będzie kolorowy również jesienią i zimą. Przygotowaliśmy też ciekawy materiał o dyniach.

Co może nas cieszyć we wczesnojesiennym ogrodzie? Które rośliny powodują, że ogród jest pełen kolorów? Zapraszam do wysłuchania rozmowy z zielonogórską ogrodniczką i projektantką terenów zielonych Beatą Tokarz:

Jak uprawiać astry? O jesiennych kwiatach w ogrodach z Ryszardem Broniszem rozmawia Izabela Patek:

Dynia to królowa jesiennego stołu, uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu można przygotować zupę i sernik, ale też np. muffinki, kotlety, czy racuchy. Pestki można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju powstanie dressing do sałatki. Dynia ma bardzo wiele odmian –o niektórych Marta Czechowska rozmawiała z producentem warzyw na targowisku przy ul. Owocowej w Zielonej Górze:

Przypominamy, że użytkowników serwisu obowiązują zasady współżycia społecznego oraz tzw. NETykiety a także przepisy polskiego prawa. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy. Rozgłośnia może także, na wniosek uprawnionych organów, przekazać dane identyfikacyjne użytkowników, tj. zarejestrowane adresy e-mail, adresy IP.

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające jakiekolwiek linki nie są publikowane.