°C

Ogrodowy Zawrót Głowy 7.10.2018

Fot. S. Misiak

W tym wydaniu programu rozmawiamy o astrach w jesiennym ogrodzie. Sprawdzimy jakie rośliny zapewnią, że ogród będzie kolorowy również jesienią i zimą. Przygotowaliśmy też ciekawy materiał o dyniach.

Co może nas cieszyć we wczesnojesiennym ogrodzie? Które rośliny powodują, że ogród jest pełen kolorów? Zapraszam do wysłuchania rozmowy z zielonogórską ogrodniczką i projektantką terenów zielonych Beatą Tokarz:

Jak uprawiać astry? O jesiennych kwiatach w ogrodach z Ryszardem Broniszem rozmawia Izabela Patek:

Dynia to królowa jesiennego stołu, uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu można przygotować zupę i sernik, ale też np. muffinki, kotlety, czy racuchy. Pestki można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju powstanie dressing do sałatki. Dynia ma bardzo wiele odmian –o niektórych Marta Czechowska rozmawiała z producentem warzyw na targowisku przy ul. Owocowej w Zielonej Górze:

Przypominamy, że użytkowników serwisu obowiązują zasady netykiety. W sprawach spornych rozgłośnia może przekazać dane identyfikacyjne tj. adresy e-mail czy IP, uprawnionym organom.